Heb je je huis met overwaarde verkocht? Gefeliciteerd! Wil je dat geld gebruiken om een nieuw huis te kopen? Dan kan je tegen een probleem aanlopen. Je krijgt de overwaarde namelijk pas na de overdracht bij de notaris. Zal je net zien dat die overdracht pas over 11 maanden is. En dat je nú het huis van je dromen tegenkomt dat je nú wilt kopen. Want over 11 maanden is het anders vast aan een ander verkocht. De oplossing? Een overbruggingshypotheek. Hoe dat werkt, lees je hieronder.
Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek. Het wordt ook wel een ‘overbruggingskrediet’ genoemd. Het zorgt ervoor dat je de overwaarde van je huis nu al kan gebruiken om een huis te kopen waar je straks pas intrekt. Een overbruggingshypotheek bij IQWOON is mogelijk vanaf het moment dat je oude huis in de verkoop staat.
Tijdens de looptijd betaal je rente over het geleende bedrag, maar je hoeft tussendoor niets af te lossen. Na de overdracht van je oude huis los je de overbruggingshypotheek in één keer vergoedingsvrij af. Dat doe je met de overwaarde.
Taxatie huis: 200.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 150.000 euro
Maximale overbrugging: 200.000 – 150.000 = 50.000 euro
Je kan de volledige overwaarde van 50.000 euro lenen. Is er een spaarrekening gekoppeld aan je hypotheek? Dan kan je de waarde hiervan erbij optellen. Stel, je gekoppelde (verpande) spaarrekening heeft een waarde van 10.000 euro. Dan kun je in bovenstaand geval maximaal 60.000 euro lenen.
Bij een niet verkochte woning kan je voor een gedeelte van je overwaarde een overbruggingshypotheek krijgen.
Taxatie huis: 200.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 150.000 euro
Overwaarde: 50.000 euro
Gekoppelde spaarrekening: 10.000 euro
Maximale overbrugging: 200.000 x 90% - 150.000 + 10.000 = 40.000 euro
De overbruggingshypotheek is aflossingsvrij. Je betaalt maandelijks alleen een bedrag aan rente. De rente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De overbruggingshypotheek moet dan wel zijn afgesloten voor je eigen woning (je hoofdverblijf).
Verder is het belangrijk te weten dat:
Het klinkt natuurlijk fantastisch dat je je nieuwe huis direct kan kopen en dat je niet hoeft te wachten. Maar vergeet niet: je krijgt te maken met hogere lasten. Eigenlijk heb je zelfs drie hypotheken. Op je oude huis. Op je nieuwe huis. En je overbruggingshypotheek. Denk vooraf dus goed na of je wel zoveel kosten kan en wilt dragen. Om je hierbij te helpen, vragen we je aan te tonen dat je genoeg geld of inkomen hebt om alle kosten te betalen. Want straks mooi wonen, mag je nu natuurlijk geen geldzorgen opleveren.
Ook kan je oude huis minder opleveren dan je had verwacht. Of je vindt maar geen koper. Hierdoor kun je in de financiële problemen komen. Houd hier dus ook rekening mee.
Bij het kopen en verkopen van een huis komen kosten kijken. De verkoper betaalt zijn makelaar bijvoorbeeld courtage. Helaas is het niet anders, maar jij als koper betaalt vrijwel alle andere kosten. Daarom noemen we het ‘kosten koper’. Maar waaruit bestaan die kosten precies? Zijn de kosten koper aftrekbaar? En betaal je ze eigenlijk ook bij nieuwbouw? Je leest het hieronder.
Lees meerTot een paar jaar geleden kon je een huis kopen en alles financieren met een hypotheek. Het huis zelf, maar óók de aankoopkosten. Die tijden zijn voorbij. Als je nu een huis koopt, mag je hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van je huis. Voor alle bijkomende kosten moet je dus eigen geld hebben. Maar hoeveel? En met welke kosten krijg je eigenlijk te maken? We zetten het voor je op een rij.
Lees meerHeb je gestudeerd en heb je je oog laten vallen op je eerste koophuis? Dan is de kans groot dat je hypotheekadviseur vraagt of je nog een studieschuld hebt. Vrees niet: je kan deze vraag gewoon beantwoorden, want ook met een studieschuld kan je een hypotheek krijgen.
Lees meer