Denk je aan een aflossingsvrije hypotheek, dan denk je aan goedkoop wonen. Alleen wat rente betalen en je kan van je droomstulpje genieten. Het kan niet mooier. Toch? Niet helemaal. Hoewel de voordelen voor een groot deel kloppen, zijn er ook nadelen. Zo is ‘aflossingsvrij’ eigenlijk helemaal niet aflossingsvrij, want ooit komt het moment dat je toch echt moet aflossen. Deze en andere misverstanden zetten we hieronder voor je op een rij.
Mis! Je bent alleen ‘vrij van aflossing’ tijdens de looptijd van je hypotheek. De looptijd is meestal 30 jaar en in die periode betaal je alleen rente. Dat is prettig, maar na 30 jaar moet je vaak toch echt het gehele hypotheekbedrag terugbetalen. Dat is minder prettig, zeker als je geen geld opzij hebt gezet. Dan zit er niets anders op dan je huis verkopen of hopen dat je een nieuwe hypotheek krijgt.
Mis! Of je een hypotheek krijgt, hangt af van de waarde van je huis, maar bijvoorbeeld ook van je leeftijd en inkomen. Wat als je over 30 jaar rustig aan wilt doen en nog maar 2 dagen per week wilt werken? Misschien ben je zelfs al met pensioen. Dan kan het lastig worden om opnieuw een hypotheek te krijgen. Bovendien is het de vraag of je hypotheek dan weer aflossingsvrij kan zijn. Gok er dus zeker niet op dat je straks dezelfde soort hypotheek kan krijgen die je nu hebt.
De kans bestaat dat je huis in de toekomst meer waard is dan wat je ervoor hebt betaald. Maar het is wel een gevaarlijke gok. Wie weet hoe de woningmarkt er over 30 jaar uitziet? Misschien is je huis tegen die tijd drie keer zoveel waard. Dan zit je goed. Maar misschien zitten we dan net weer in een megacrisis en is je huis nog maar de helft waard. Of zijn er geen kopers. En stel nu eens dat je precies genoeg krijgt om je hypotheek af te lossen? Dan heb je geen hypotheek meer. Maar ook geen huis.
Weer mis. Althans, voor een deel. Het klopt inderdaad dat je lage maandlasten hebt. Je hoeft immers niet iedere maand af te lossen. Vaak betaal je echter wel een hogere hypotheekrente dan voor andere hypotheeksoorten. En omdat je niet aflost, blijft het bedrag dat je aan rente betaalt even hoog. Daarnaast heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je na 30 jaar nog een hypotheek? Dan is de rente niet meer aftrekbaar en stijgen je lasten. Het is dus maar de vraag of je zo voordelig uit blijft.
Ook dat is een misverstand. Je kan als starter best een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je hebt sinds 2013 voor een nieuwe hypotheek alleen geen recht meer op renteaftrek. En je krijgt ook geen Nationale Hypotheek Garantie meer. Dat maakt een aflossingsvrije hypotheek dus wel een stuk minder interessant.
Hoeveel ik kan lenen, hangt af van mijn persoonlijke situatie. Ga ik het huis alleen kopen of met mijn partner? Heb ik spaargeld dat ik kan inleggen zodat ik minder hoef te lenen? Of heb ik juist nog andere leningen? Om alvast een beeld te krijgen van mijn mogelijkheden kan ik de rekentool invullen.